Instrucțiunea Abiraterone

Xbira (Zytiga®)

Substanta activa:
Abirateron * (Abirateron *)

Conținuturile

Compoziţie

Acțiune farmacologică

Farmacodinamica

Farmacocinetica

Mărturia medicamentului Xbira

Contraindicații

Efecte secundare

Interacţiune

Metodă de aplicare și doze

Supradozaj

Instrucțiuni Speciale

Formularul de eliberare

Producător

Condiții de furnizare a farmaciilor

Condiții de depozitare a medicamentului Xbira

Termenul de valabilitate al medicamentului Xbira

Prețurile în farmacii

 

ATX

L02BX03 Abiraterona
 

Фармакологическая группа

  • Alți antagoniști alți hormoni și analogii lor [agenți anti-hormonali și antagoniști ai hormonilor]
 

Nosological classification (ICD-10)

  • C61 Neoplasm malign de prostată
  • C79.8 neoplasm malign secundar al altor situsuri specificate
 

Compoziţie

pastile 1 masa.
substanta activa:  
acetat de abirateron 250 mg
excipienți: lactoză monohidrat - 198,65 mg; MKC - 141,22 mg; croscarmeloză de sodiu și 42,9 mg; povidonă (K29 / K32) - 35,75 mg; laurilsulfat de sodiu - 28,6 mg; dioxid de siliciu coloidal - 7,15 mg; stearat de magneziu - de 10,73 mg  
 

Forma farmaceutică de descriere

Tablete biconvexe ovale, de la alb la aproape alb, gravate cu "АА250".

 

Acțiune farmacologică

Drogurile - protivoopujolevoe, antiandrogenice.
 

Farmacodinamica

Mecanism de acțiune

Acetat de abirateron in vivo este transformat în abirateron, care este un inhibitor al biosintezei androgenelor. În special, abirateronul inhibă selectiv activitatea enzimei 17α-hidroxilază / C17,20-lyază (CYP17). Această enzimă este exprimată și este esențială pentru biosinteza androgenelor din testicule, glandele suprarenale și celulele tumorale ale prostatei. CYP17 catalizează conversia pregnenolonei și progesteronului prin 17a-hidroxilarea și deconectarea C17,20 în precursorii testosteronului: dehidroepiandrosteron și, respectiv, androstenedione. Inhibarea CYP17 este, de asemenea, însoțită de creșterea sintezei minerocorticoidelor în glandele suprarenale.

Cancerul de prostată și cancerul de prostată răspunde la tratament, scăzând concentrația de androgeni. Terapia antiandrogenă, de exemplu utilizarea de luliberin agoniști sau pentru orhidectomie, reduce sinteza androgenilor în testicule, dar nu afectează sinteza androgenelor în glandele suprarenale și în tumoare. Utilizarea medicamentului Xbira® în asociere cu agoniștii luliberin (sau orhidectomia) reduce concentrația de testosteron în ser sub prag.

Medicamentul Xbira ® reduce concentrația de testosteron și alți androgeni în ser, mai scăzută decât cea a indicatorilor care sunt capabili să aplice luliberin agoniști sau după orhidectomie. Aceasta se datorează inhibării selective a enzimei CYP17, care este necesară pentru biosinteza androgenelor. Concentrația de PSA servește ca biomarker la pacienții cu cancer de prostată.

Efectul analgezic. Proporția pacienților care au avut un efect analgezic paliativ a fost semnificativ mai mare atunci când s-a administrat Xbira® în comparație cu grupul placebo. În plus, în comparație cu pacienții cărora li sa administrat placebo, o proporție mai mică a pacienților cărora li sa administrat sindromul de durere Xbira® a progresat.

Riscul de a dezvolta complicații osoase. În comparație cu grupul placebo, o proporție mai mică a pacienților care au primit medicamentul Xbira ® au fost cazuri de distrugere a țesutului osos, care au fost clasificate ca fracturi patologice, comprimare a măduvei spinării, radiații paliative de os, tratament chirurgical al oaselor.

Farmacocinetica

Фармакокинетика абиратерона ацетата и абиратерона была изучена у здоровых добровольцев, больных с поздними стадиями метастатического рака предстательной железы и неонкологических пациентов с почечной или печеночной недостаточностью. Абиратерона ацетат in vivo быстро превращается в абиратерон, который является ингибитором биосинтеза андрогенов.

Абсорбция. При пероральном применении препарата Xbira ® натощак Tmax в плазме крови составляет приблизительно 2 ч. Прием препарата Xbira ® с пищей, по сравнению с приемом препарата натощак, приводит к 10-кратному увеличению AUC и 17-кратному увеличению Cmax абиратерона, в зависимости от жирности принятой пищи. Принимая во внимание нормальное разнообразие содержания и состава пищи, прием препарата Xbira ® с пищей обладает способностью оказывать разнообразное системное воздействие. Поэтому препарат Xbira ® нельзя принимать с пищей.

Distribuție. Legarea la proteinele plasmatice a 14C-abirateronei marcate este de 99,8%. Aparent Vdis aproximativ 5630 l, ceea ce indică faptul că abiraterona este distribuită activ în țesuturile periferice.

Metabolism. Administrarea orală a capsulelor acetat de 14C-abirateron, gidrolizația acetat de abirateronă la abirateron, care, la rândul său, a fost supusă metabolizării incluzând sulfarea, hidroxilarea și oxidarea, în principal în ficat. Majoritatea acetatului 14C-abirateron circulant (aproximativ 92%) a fost sub forma unui metabolit al abirateronei. Dintre cei 15 metaboliți detectabili în fiecare dintre cei doi metaboliți principali ai sulfatului de abirateronă și ai N-oxidului de sulfat de abirateronă au reprezentat 43% din totalul radioactivității.

Excreţie. Conform cercetărilor efectuate cu participarea voluntarilor sănătoși, media T1 / 2 a abirateronei în plasmă a fost de aproximativ 15 ore după administrarea orală a acetatului 14C-abirateron marcat la o doză de 1 g, aproximativ 88% din doza radioactivă a fost obținută prin intestinul și aproximativ 5% au fost retrase de către rinichi. Principalele substanțe găsite în fecale au fost abirateronul neschimbat de acetat și abirateron (aproximativ 55 și 22% din doza administrată, respectiv).

Grupuri speciale de pacienți

Pacienți cu insuficiență hepatică. Farmacocinetica acetatului de abirateron a fost studiată la pacienții cu insuficiență hepatică ușoară până la moderată (clasa A și b în funcție de clasificarea respectivă a copilului-Pugh) și voluntari sănătoși. Efectele sistemice ale acetatului de abirateron după o singură administrare orală la o doză de 1 g au fost estimate la 11% la pacienții cu insuficiență hepatică ușoară și la 260% la pacienții cu insuficiență hepatică moderată. Abirateronul mediu T1 / 2 a crescut până la aproximativ 18 ore la pacienții cu insuficiență hepatică ușoară și la aproximativ 19 ore la pacienții cu insuficiență hepatică moderată. Pentru pacienții cu insuficiență hepatică ușoară, nu este necesară ajustarea dozei. Medicamentul Xbira nu este recomandat pentru a numi pacienți cu insuficiență hepatică moderată sau severă (clasa B sau C Child-Pugh), deoarece, în acest caz, este imposibil să se prevadă ajustarea necesară a dozei. De aceea, medicamentul Xbira ® trebuie utilizat cu prudență la pacienții cu insuficiență hepatică moderată doar dacă beneficiul tratamentului depășește cu mult riscul potențial. Medicamentul Xbira nu trebuie prescris la pacienții cu insuficiență hepatică severă. Pacienții la care terapia cu medicamentul au dezvoltat hepatotoxicitate pot necesita întreruperea temporară a medicamentului și ajustarea dozei.

Pacienți cu insuficiență renală. Farmacocinetica abirateronei a fost comparată la pacienții cu boală renală în stadiu terminal la care sa administrat modelul standard de hemodializă și la pacienții cu funcție renală normală. Efectele sistemice ale acetatului de abirateron după ingestie într-o doză de 1 g la pacienții cu boală renală în stadiu terminal, care primesc hemodializă, nu au crescut. Se recomandă prudență atunci când se prescrie medicamentul Xbira ® la pacienții cu cancer de prostată cu insuficiență renală severă, deoarece datele clinice privind utilizarea medicamentelor Xbira ® nu există.

Influența intervalului QT. S-a stabilit că medicamentul Xbira® nu are o influență semnificativă asupra intervalului QT / QTc.

 

Mărturia medicamentului Xbira®

Tratamentul cancerului metastatic rezistent la castrați (în combinație cu prednison).

 

Contraindicații

hipersensibilitate la substanța activă sau la orice filială a substanței medicamentoase;

afectarea severă a funcției hepatice;

copii până la vârsta de 18 ani.

C atenție: deficit de lactază, intoleranță la lactoză, malabsorbție la glucoză-galactoză; pacienții cu cancer de prostată cu insuficiență renală severă (datele clinice privind utilizarea medicamentelor Xbira® la acești pacienți nu există); tratamentul pacienților a căror stare se poate deteriora datorită creșterii tensiunii arteriale sau dezvoltării hipopotasemiei (inclusiv pacienți cu insuficiență cardiacă, infarct miocardic recent sau aritmie ventriculară, fracție de ejecție a ventriculului stâng sub 50%, insuficiență cardiacă clasa funcțională III-IV clasificare NYHA).

 

Efecte secundare

Cele mai frecvente reacții adverse în tratamentul medicamentului Xbira ® sunt edemul periferic, hipokaliemia, creșterea tensiunii arteriale, infecția tractului urinar, hematuria, creșterea activității AST, creșterea activității ALT, dispepsia, fracturile.

Reacțiile adverse sunt sistematizate cu privire la fiecare dintre sistemele de organe, utilizând următoarea clasificare a frecvenței: foarte frecvente (≥1 / 10); frecvent (≥1 / 100, <1/10); rare (≥1 / 1000, <1/100); rare (≥1 / 10000, <1/1000); foarte rare (<1/10000), inclusiv cazuri izolate.

Infecții și infestări: foarte des - infecții ale tractului urinar; adesea sepsis.

Din sistemul endocrin: rare - lipsa funcției suprarenale.

Constatări la laborator: foarte des - hipokaliemie; deseori hipertrigliceridemie, creșterea activității ALT, AST.

Din partea sistemului musculo-scheletic și a țesutului conjunctiv: deseori - fracturi (cu excepția fracturilor patologice); rar, rabdomioliză, miopatie.

Rinichii și tractul urinar: deseori - hematurie.

Din CCC: adesea - AD; de multe ori - insuficiență cardiacă, inclusiv insuficiență cardiacă congestivă, insuficiență ventriculară stângă, scăderea fracției de ejecție a ventriculului stâng; angină, aritmie, fibrilație atrială, tahicardie; frecvența este necunoscută, infarctul miocardic.

Sistemul respirator: rareori, alveolita alergică.

Din sânge: foarte des - diaree; adesea - nevralgie.

Tulburări generale: foarte frecvent - edem periferic.

Pielea și țesutul subcutanat: frecvent - erupție cutanată.

 

Interacţiune

Impactul potențial al altor medicamente asupra impactului abirateronei. În studiul efectuat la voluntari sănătoși cu interacțiune farmacocinetică, inductor puternic al izoenzimei CYP3A4 rifampicină, 600 mg zilnic timp de 6 zile și apoi doză unică de abirateron acetat 1000 mg, valoarea medie a AUC∞ a abirateronei plasmatice a scăzut cu 55%.

Evitați utilizarea în comun a medicamentului Xbira ® și a inductorilor puternici ai izoenzimelor CYP3A4 (de exemplu, fenitoină, carbamazepină, rifampicină, rifabutină, rifapentină, fenobarbital). Scopul acestui grup de medicamente este posibil numai după o evaluare atentă a eficacității clinice.

Impactul potențial al medicamentului Xbira® asupra acțiunii altor medicamente. Abiraterona inhibă izoenzimele hepatice implicate în metabolizarea medicamentelor - CYP2D6 și CYP2C8.

Într-un studiu clinic de determinare a eficacității acetatului de abirateron (plus prednison) într-o singură doză de substrat CYP2D6 de dextrometorfan, impactul sistemic al dextrometorfanului a crescut cu aproximativ 200%. AUC24 pentru dextrorfanul, metabolitul activ al dextrometorfanului, a crescut cu aproximativ 33%.

Recomandat cu precauție pacienții cu medicament Xbira ® cărora li se administrează medicamente care sunt metabolizate de izoenzima CYP2D6, în special pentru medicamentele cu un indice terapeutic îngust. În astfel de cazuri, luați în considerare reducerea dozei de medicamente cu un indice terapeutic îngust metabolizat de izoenzima CYP2D6, inclusiv metoprolol, propranolol, desipramină, venlafaxină, haloperidol, risperidonă, propafenonă, flecanid, codeină, oxicodonă și tramadol.

În același studiu, când s-a determinat eficacitatea acetatului de abirateronă (plus prednison) pe o doză unică de substrat CYP1A2, teofilina a observat o modificare a expunerii sistemice la teofilină.

Studiul CYP2C8 a interacțiunii medicament-medicament la subiecții sănătoși, ASC a pioglitazonei a crescut cu 46%, iar ASC a M-III și M-IV, fiecare dintre metaboliții activi ai pioglitazonei, a scăzut cu 10% după introducerea pioglitazonei împreună cu o singură doză de acetat de abirateron 1000 mg. Deși aceste rezultate arată că nu se așteaptă o creștere semnificativă din punct de vedere clinic a expunerii în cazul în care medicamentul Xbira® utilizat în asociere cu alte medicamente care sunt eliminate în principal CYP2C8, pacienții trebuie monitorizați pentru semne de toxicitate ale substraturilor CYP2C8 cu un indice terapeutic îngust dacă este utilizat simultan cu medicamentul Xbira

®.

 

Metodă de aplicare și doze

În interior, 1 oră înainte sau 2 ore după masă, înghițiți întregi, nu lichizi, stoarceți cantități mici de apă.

Doza zilnică recomandată de Xbira® este de 1 g (4 tablete, 250 mg) de 1 zi pe zi. Medicamentul Xbira ® se aplică împreună cu prednisolon cu doză mică. Doza recomandată de prednisolon este de 10 mg pe zi.

Medicamentul Xbira® nu poate fi luat împreună cu alimente.

În termen de o oră după administrarea medicamentului nu se recomandă masă. Înainte de începerea tratamentului cu Xbira®, la fiecare 2 săptămâni în primele 3 luni de tratament și apoi lunar pentru a măsura activitatea transaminazelor serice și a concentrației de bilirubină. HELL, concentrația de potasiu în sânge și gradul de retenție a fluidului în organism ar trebui evaluate lunar. Când treceți peste următoarea doză zilnică, Xbira® trebuie să ia o doză uitată de medicament.

Ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență hepatică

Ajustarea dozei la pacienții cu disfuncție hepatică de grad scăzut nu este necesară. Nu există date privind eficacitatea și siguranța acetatului de abirateronă după administrarea repetată la pacienți cu grad de afectare a ficatului moderat sau sever (gradul B sau C Child-Pugh), astfel încât este imposibil să se prevadă ajustarea dozei necesare. Medicamentul Xbira® trebuie utilizat cu prudență la pacienții cu insuficiență hepatică moderată și numai în cazul în care beneficiul tratamentului depășește cu mult riscul potențial. Medicamentul Xbira ® nu trebuie prescris la pacienții cu insuficiență hepatică severă.

Dacă în cursul tratamentului cu medicamente au apărut semne de hepatotoxicitate (creșterea ALT sau AST de 5 ori LSVN sau concentrația de bilirubină de 3 ori LSVN), tratamentul trebuie întrerupt imediat până la normalizarea completă a funcției hepatice.

Re-terapia la pacienții care normalizează ficatul poate începe cu o doză redusă de 500 mg (2 tabel) 1 dată pe zi. În acest caz, controlul activității concentrațiilor serice ale transaminazelor și ale bilirubinei trebuie efectuat cel puțin o dată la 2 săptămâni timp de 3 luni și apoi lunar. Dacă apare hepatotoxicitate la doze de 500 mg, tratamentul cu Xbira® trebuie întrerupt.

Dacă pacienții aflați în orice perioadă de tratament dezvoltă o formă severă de hepatotoxicitate (activitatea ALT sau AST depășește 20 de ori mai mari decât LSN), medicamentul Xbira® trebuie eliminat, re-numirea medicamentului la astfel de pacienți este imposibilă.

Grupuri speciale de pacienți

 

Utilizarea la pacienții cu insuficiență hepatică. Pentru pacienții cu insuficiență hepatică ușoară (clasa a conform clasificării copilului-Pugh), nu este necesară ajustarea dozei. Medicamentul Xbira ® trebuie utilizat cu prudență la pacienții cu insuficiență hepatică moderată și numai în cazul în care beneficiul tratamentului depășește în mod clar riscul potențial. Medicamentul Xbira® nu trebuie prescris la pacienții cu disfuncție hepatică severă (clasa b și C conform clasificării copilului-Pugh).

Utilizarea la pacienții cu insuficiență renală. La pacienții cu insuficiență renală nu este necesară ajustarea dozei. Cu toate acestea, ar trebui să se acorde o atenție deosebită prescrierii medicamentului Xbira ® la pacienții cu cancer de prostată cu insuficiență renală severă, deoarece datele clinice privind utilizarea medicamentelor Xbira® la acești pacienți sunt insuficiente.

Copii. Pentru copii, medicamentul Xbira ® nu este actualizat, deoarece această grupă de vârstă nu este cancer de prostată.
 

Supradozaj

Tratament: nu există un antidot specific. În caz de supradozaj, medicamentul Xbira® trebuie întrerupt și trebuie întreprinse măsuri generale de susținere, inclusiv monitorizarea aritmiilor. De asemenea, trebuie să monitorizați funcția hepatică.

Instrucțiuni Speciale

Medicamentul Xbira® în asociere cu alimente crește semnificativ absorbția abirateronei. Eficacitatea și siguranța medicamentului Xbira ®, administrat împreună cu alimente, nu este stabilită. Medicamentul Xbira ® nu poate fi administrat împreună cu alimentele.

Creșterea tensiunii arteriale, hipokaliemia și retenția de lichide din cauza excesului de mineralocorticoizi

Medicamentul Xbira ® poate provoca creșterea tensiunii arteriale, hipokaliemie și retenție de lichide datorită creșterii concentrației de mineralocorticoizi prin inhibarea enzimei CYP17. Utilizarea corticosteroizilor slăbește efectul stimulativ al ACTH care duce la scăderea frecvenței și severității acestor reacții adverse. Se recomandă prudență la tratarea pacienților, condiția clinică care se poate agrava cu creșterea tensiunii arteriale, dezvoltarea hipokaliemiei sau retenția de lichide în organism (de exemplu, pacienți cu insuficiență cardiacă, infarct miocardic recent sau aritmie ventriculară).

Medicamentul Xbira ® trebuie utilizat cu prudență la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare în anamneză. Siguranța medicamentului la pacienții cu fracție de ejecție a ventriculului stâng <50% sau cu insuficiență cardiacă NYHA clasa funcțională III-IV nu este instalată.

Înainte de începerea utilizării medicamentului, Xbira® trebuie ajustat cu hipokaliemie și creșterea tensiunii arteriale.

HELL, concentrația de potasiu în plasma sanguină și gradul de retenție a fluidului trebuie monitorizate cel puțin o dată pe lună.

Hepatotoxicitatea și funcția hepatică anormală

În studiile clinice sa observat o creștere accentuată a activității enzimelor hepatice care a necesitat anularea sau corectarea dozei. Activitatea transaminazelor serice și a bilirubinei trebuie măsurată înainte de administrarea medicamentului Xbira ®, la fiecare 2 săptămâni în primele 3 luni de tratament și apoi lunar. Odată cu dezvoltarea simptomelor clinice și a semnelor care sugerează disfuncția hepatică, ar trebui să se măsoare imediat activitatea transaminazelor serice.

Creșterea activității concentrațiilor plasmatice ale ALT sau AST de 5 ori ULN sau concentrațiile de bilirubină de 3 ori mai mari decât ULN, medicamentul Xbira ® trebuie întrerupt imediat și monitorizează îndeaproape funcția hepatică. De droguri Xbira ®, puteți aplica din nou numai după revenirea testelor funcției hepatice la valorile inițiale, dar numai în cazul în care numirea de doze mai mici.

Dacă pacienții aflați în orice perioadă de tratament dezvoltă o formă severă de hepatotoxicitate (activitatea ALT sau AST depășește 20 de ori mai mari decât LSN), medicamentul Xbira® trebuie eliminat, re-numirea medicamentului la astfel de pacienți este imposibilă.

Ajustarea dozei la pacienții cu disfuncție hepatică de grad scăzut nu este necesară. Nu există date privind eficacitatea și siguranța utilizării repetate a acetatului de abirateron la pacienții cu grade moderate sau severe de insuficiență hepatică (gradul B sau C Child-Pugh), prin urmare, necesitatea ajustării dozei nu poate fi prevăzută. Medicamentul Xbira ® trebuie utilizat cu prudență la pacienții cu insuficiență hepatică moderată doar dacă beneficiile tratamentului depășesc în mod clar riscurile potențiale. Medicamentul Xbira ® nu trebuie prescris la pacienții cu insuficiență hepatică severă.

Femeile în vârstă fertilă

Xbira nu este destinat utilizării la femei. Se presupune că utilizarea inhibitorilor CYP17 de către femeile gravide va modifica concentrația de hormoni, care pot afecta dezvoltarea fătului. Pentru a preveni expunerea accidentală, femeile gravide sau cele însărcinate nu ar trebui să lucreze cu produsul fără mănuși.

Contracepție bărbați și femei

Nu se cunoaște dacă abirateronul sau metaboliții săi din materialul seminal. Trebuie să utilizați un prezervativ dacă intenționați să aveți relații sexuale cu o femeie însărcinată. Dacă este planificată actul sexual cu o femeie în vârstă fertilă, trebuie să utilizați prezervativul împreună cu alte metode eficiente de contracepție.

Fertilitate

Nu s-au efectuat studii privind efectele toxice ale acetatului abirateron asupra sistemului reproducător, datele privind impactul medicamentului asupra fertilității nu sunt.

Sarcina și alăptarea

Medicamentul Xbira nu este utilizat la femei. Date privind utilizarea medicamentelor Xbira ® la femeile gravide nr. Medicamentul Xbira ® este contraindicat la femeile însărcinate și fertile.

Nu se cunoaște necunoscut dacă acetatul de abirateronă sau metaboliții săi în lapte.

Abolirea corticosteroizilor și ameliorarea situațiilor stresante

Dacă renunțați la prednisolon trebuie să aveți precauții și să controlați semnele de eșec al funcției cortexului suprarenale. Dacă medicamentul Xbira® continuă după eliminarea GCS, ar trebui să controlați simptomele excesului de mineralocorticoid. La pacienții care primesc prednison în timpul dezvoltării unor situații stresante poate necesita o doză crescută de corticosteroizi înainte, în timpul și după situația stresantă.

Administrarea concomitentă a medicamentului Xbira® și chimioterapie

Siguranța și eficacitatea administrării concomitente a medicamentului Xbira® și chimioterapiei citotoxice nu au fost stabilite.

Unele dintre substanțele auxiliare cu medicamentul Xbira®

Acest medicament conține 1 mmol (la 27,2 mg) sodiu per doză (4 fișe), ceea ce trebuie să țineți cont atunci când tratați pacienții care primesc o dietă cu conținut de sodiu controlat.

Efectul asupra conducerii și operării mașinilor. Medicamentul Xbira ® nu are efect sau are o influență neglijabilă asupra capacității de a controla mecanismul și mecanismele de mișcare.

Formularul de eliberare

Tablete, 250 mg, 120 tab. într-o sticlă de HDPE, capac de etanșare din polipropilenă cu protecție împotriva deschiderii de către copii. 1 FL. în pachetul de carton.

Recenzie
Nu sunt comentarii.
Scrie un comentariu
Nume *
E-mail
Comentariu*
23 + ? = 27
Introduceti codul*
Recomandat produse

Ai nevoie de ajutor, suna! Vom incerca sa te contactam cat de repede posibil pentru a raspunde la intrebarile tale! +91(994)047-29-02 +40(746)768 867